Fotografije

Senčenje na delovnem mestu (JOB SHADOWING) na srednji šoli II LICEUM OGOLNOKSZTALCACE IM. MARII KONOPNICKIEJ v Katowicah , Poljska

Učiteljici naravoslovnih predmetov, Ana Hartman, prof. in mag. Simona Pečnik Posel, sva od 27. 3. do 1. 4. 2023, senčili v okviru projeta Erasmus+ na srednji šoli II LICEUM OGOLNOKSZTALCACE IM. MARII KONOPNICKIEJ v Katowicah, na  Poljskem.

Prvi dan sva se srečali z našimi gostitelji Erasmus+ Poljska, koordinatorica našega projekta Patrycja Pilarek nama je predstavila program in cilje dela za ves teden. Po opravljenem dopoldanskem uradnem delu programa, so nama gostitelji uredili strokovni ogled in vodenje po Katowicah, mestu, kjer sva gostovali. Ogledali smo si vse največje znamenitosti: mestno jedro, Akademijo za glasbo, znamenito športno dvorano Spodek in znamenite ulice in cerkve.

Drugi dan sva obiskali šolo gostiteljicio, II LICEUM OGOLNOKSZTALCACE IM. MARII KONOPNICKIEJ, kjer sva se najprej srečali z vodstvom šole. Predstavili so nama program dela na šoli. Z ravnateljem šole in drugim vodstvenim kadrom smo spregovorili o poteku poučevanja in primerjali delo na šoli gostiteljici ter III. gimnaziji Maribor. Ugotovili smo, da poteka delo z dijaki in njihovo izobraževanje na obeh šolah podobno. Primerjali smo tudi, kako je potekalo izobraževanje na obeh šolah v času pandemije covida in kakšne izkušnje smo pridobili. Gostitelji so nama razkazali šolo, ki je zelo velika, obiskuje jo okoli 1000 dijakov. Presenetilo naju je, da je v sklopu šole plavalni bazen in zelo dobro urejena telovadnica z več studii za fitnes. 

Po uradnem dopoldanskem delu senčenja, so nama gostitelji svetovali, da obiščeva Muzej solidarnosti. Zelo naju je presenetila izjemno dobra postavitev posameznih tem v muzeju.

Tretji in četrti dan sva na šoli gostiteljici opravili ure senčenja pri pouku biologije, kemije in angleškega jezika. Ugotovili sva, da poteka delo pri pouku podobno kot na naši gimnaziji, učna snov je enaka. Dijakov je v razredih manj; na urah, na katerih sva bili prisotni, pa so bili zelo aktivni, veliko so spraševali med razlago nove učne snovi. Delo učiteljev je potekalo preko razlage ob PowerPoint predstavitvah.

V popoldanskih urah tretjega dne sva si ogledali še Muzej Šlezije, v katerem sva se seznanili z novejšo zgodovino Poljske in mesta Katowic. Popoldne četrtega dne sva si ogledali  rudnik soli Wieliczka, blizu Krakowa. Rudnik je poljski zgodovinski spomenik in je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, res je vreden ogleda z znamenitimi kapelicami, lestenci iz soli in podzemnimi dvoranami.

Peti dan in hkrati zadnji dan najinega projekta sva se udeležili slavnostne podelitve certifikata, ki ga je organizirala koordinatorica Erasmus+ Poljska Partrycja Pilarek. V popoldanske času sva obiskali Krakow in si ogledali njegove znamenitosti, vključno z znamenito sliko Leonarda da Vincija, Dama s hermelinom v muzeju Ksiazat Czartoryskich.

 

Najino mnenje o projektu JOB SHADOWING:

Ana Hartman, prof. biologije

Udeležbo v projektu Senčenje na delovnem mestu priporočam vsem sodelavkam in sodelavcem na III. gimnaziji Maribor. Tekom projekta, ki sva ga s sodelavko mag. Simono Pečnik Posel izvajali v Katowicah na Poljskem, sem pridobila dragocene strokovne in življenjske izkušnje. Presenetila me je neizmerna prijaznost ljudi na Poljskem, s katerimi sva bili v kontaktu, njihova srčnost in pripravljenost pomagati drugemu v vsakem trenutku.

Mag. Simona Pečnik Posel, prof. kemije

Izkušnja sledenja pouka na delovnem mestu na Poljskem je bila zelo dragocena za izmenjavo izkušenj in primerjavo poteka pouka na naši šoli in šoli v Katowicah. Veliko sem pridobila na strokovnem in osebnem področju. Toplo priporočam tudi drugim sodelavkam in sodelavcem.

 

                                                                                 Ana Hartman, prof. biologije in mag. Simona Pečnik Posel

 

Oznake: