Film Gradovi – stražarji nad Dravo

Ogled filma:

Objava na spletni strani: Evropsko leto kulturne dediščine 2018

Fotografije

Film Gradovi – stražarji nad Dravo ima zanimivo zgodovino. Prvič je bil posnet pred desetimi leti v sklopu projekta Comenius. Ugotovitve o stanju gradov so bile žalostne in zaskrbljujoče. Po desetih letih je šla vnovič na teren snemalna ekipa dijakov III. gimnazije Maribor: Špela Štrucl, Taja Žvikart Grifič, Uroš Barušić in Vlado Obradović ter v vlogi igralke – povezovalke Maja Selinšek.

Prvotna ekipa Mojca Pernat, Mitja Mlakar in Miha Šubic pa so danes mentorji in svetovalci filmske dejavnost na šoli. Idejni vodja projekta je bil mag. Vladko Horvat.

Posneli so gradove ob Dravi ali v njeni neposredni bližini od Dravograda do Ormoža. Od več kot 80 nekdaj mogočnih gradov je ohranjenih le nekaj: dvorec Bukovje, mariborski Mestni grad, grad na Ptuju, grad pri Veliki Nedelji, gradova v Ormožu in Zavrču. Iz ponosnih stražarjev nad Dravo so postali sramota nad Dravo.
Svetla izjema je grad na Fali, ki mu je življenje vdihnil g. Milan Slavič – grof falski.

Ekipa mladih ustvarjalcev filmske umetnosti je film posnela z iskrenim upanjem, da bo neka nova prihodnja generacija lahko zapisala Gradovi – ponos nad Dravo.

Naj ne preteče preveč Drave do tega dne!Spoštovani,

na III. gimnaziji Maribor je pred desetimi leti v okviru programa Comenius potekal projekt Gradovi – stražarji nad Dravo.

V letošnjem šolskem letu smo ga nadgradili s filmom, ki ga je posnela ekipa dijakinj in dijakov III. gimnazije Maribor, v katerem smo predstavili večino gradov od Dravograda do Ormoža in Zavrča.

Premierna predstavitev filma Gradovi – stražarji nad Dravo bo v četrtek, 15. marca 2018, ob 17. uri na III . gimnaziji Maribor (Gosposvetska cesta 4) v učilnici 30.

Vabilo

Namenjena je vsem, ki so omogočili snemanje filma, predstavnikom Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Mestne občine Maribor, kolektivu in dijakinjam ter dijakom III. gimnazije Maribor.

Mentor projekta:                                                                                                     Ravnateljica III. gimnazije Maribor
mag. Vladko Horvat                                                                                               Marija Lešer, prof.

 

Oznake: