Fotografije

V nedeljo, 15. septembra 2019, odhajamo na enotedensko mednarodno izmenjavo v Sankt Peterburg.

Prvo izmenjavo smo izvedli letos aprila, ko so nas obiskali dijaki, profesor in ravnatelj najstarejše gimnazije v Sankt Peterburgu. V relativno kratkem času so se stkale pristne prijateljske vezi, kar dokazuje, da mit o slovanski duši očitno drži.

Naši ruski gostje so bili navdušeni nad našo deželo, mestom in ljudmi. Tudi dijaki III. gimnazije Maribor in spremljevalke se izjemno veselimo odhoda v Sankt Peterburg – eno najlepših mest na svetu.

Počaščeni smo, da nas bo gostila najstarejša gimnazija tega mesta in nestrpno pričakujemo snidenje z ruskimi prijatelji.


Mednarodna izmenjava s Sankt Peterburgom

Vedno sem želela s potovanjem spoznavati svet, ljudi in njihovo kulturo ter pridobiti nove izkušnje. Ta izmenjava je presegla moja pričakovanja. Ne samo da sem spoznala novo mesto in si ogledala njegove znamenitosti (katedrale, trge, muzeje, makete, razgledne točke), naučila sem se ceniti svojo domovino.
Zanimiva izkušnja je bila živeti vsakdan peterburške gimnazijke. Življenje se zelo razlikuje od našega. V šoli morajo spoštovati pravila oblačenja, določena je večerna ura za najstnike oz. mladoletnike, vhod v šolo je varovan.
Največja pridobitev so odnosi, ki so se stkali med nami in ruskimi dijaki, saj smo se povezali že v Sloveniji. Našla sem prijatelje, s katerimi bom ohranila stike vse življenje. Sklenili smo, da se vidimo vsaj enkrat na leto. Našla sem prijateljico, ki bi ji lahko rekla sestra, njena družina pa je postala del moje družine.

Melani Koprek, 3. b

 

Oznake: