Fotografije

V mesecu aprilu 2023 sem se udeležila strukturiranega tečaja, ki ga je organizirala ELA (Erasmus Learning Academy) z naslovom »Outdoor learning and adventure education: Special edition Trekking«, ki je potekal na čudovitem otoku Tenerifi v Španiji. Tečaj je bil zasnovan z namenom, da bi udeleženci pridobili znanja in veščine za izvedbo pouka izven učilnice, torej v naravi in spoznali rastoče trende poučevanja zunaj učilnice.

Teden dni je bila tako naša učilnica vulkanski otok Tenerifi, ki je največji izmed Kanarskih otokov. Posebnost oziroma poudarek tečaja je bil na pridobivanju praktičnih izkušenj v naravi, torej ob vsakodnevnem trekingu po Tenerifih.

Prvi dan je bil namenjen spoznavanju udeležencev in povezovanju skupine. Odpravili smo se na treking po Puerto Taoro parku in Ermita de la Cruz-u. Z raznimi vajami, ki smo jih izvajali med potjo, smo se dodobra spoznali in povezali kot skupina. Nato smo se vsako jutro zbrali ob osmi uri v manjši predavalnici hotela, kjer smo izvedli krajšo evalvacijo preteklega dne in prejeli navodila glede poteka tekočega dne. V naslednjih dnevih smo opravili še treking po La Calderi in La Orotavi, prehodili nacionalni park El Teide, se odpravili v Anago in opravili treking od Punta del Hildalgo – Cruz del Carmen ter zadnji dan še treking po El Bollullo beach.

Posebnost tega tečaja je bila, da smo vso teorijo, predvsem pa praktične naloge, opravljali na poti, med pohodom. Pridobili smo uporabne ideje in znanja, kako načrtovati, oblikovati in izvajati takšen pouk, spoznali in preizkusili praktične aktivnosti, ki jih lahko integriramo v svoj pouk in izmenjali mnenja ter delili izkušnje z drugimi udeleženci iz drugih evropskih držav.

Celoten tečaj mi je omogočil dragocen vpogled v rastoče trende poučevanja zunaj učilnice. Izmenjava izkušenj z učitelji in strokovnjaki iz različnih evropskih držav mi je omogočila spoznati različne pristope in perspektive na področju poučevanja v naravi. Zagotovo lahko rečem, da mi je ta tečaj omogočil razširiti mrežo stikov in se povezati z različnimi učitelji iz evropskih držav, z njimi izmenjati neprecenljive izkušnje in pridobiti uporabna znanja ter ideje za svoj pouk.  

Za zaključek lahko rečem, da je bila udeležba na strukturiranem tečaju nepozabna izkušnja, ki jo je vredno ponoviti.

Polona Rajher, prof.

 

 

Oznake: