III. gimnazija Maribor nudi zaposlenim in dijakom možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi.

Dijaki pridobijo na željo uporabniško ime in geslo ob vpisu v srednjo šolo oz. podajo zahtevek v začetku šolskega leta (prijave sprejemamo do 30. septembra za tekoče šolsko leto) na: tretja.eduroam@gmail.com.

Dijaki v prošnji navedejo: letnik, oddelek, priimek, ime in svoj elektronski naslov.

Vsi uporabniki poskrbijo sami za nastavitve na svojih napravah v skladu s temi navodili.

EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes: povezava.

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča dijakom in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam. V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko zaposleni in dijaki dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini) in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj iz III. gimnazije Maribor dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Kopru ali v Ljubljani oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

3. NAVODILA ZA PRIKLOP

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu Eduroam:Arnes.

1. Za Android telefon ali tablico morate namestiti aplikacijo Eduroam CAT iz Google play,  nato v aplikaciji poiščete III. gimnazija Maribor, vpišete uporabniško ime in geslo. Geslo si kasneje lahko spremenite na naslednji povezavi.

2. Nastavitve oz. programe za Vašo napravo Windows, Apple, Linux ali ostalo najdete na tej povezavi.

ALI:

Nastavitve za Android (primer): povezava.

Na kratko:

– prvič namestite certifikat – prenos (lahko že doma): Navodila za namestitev.

Nastavitve:

– eap method: TTLS

– faza 2 overitve: PAP

– indentifikacija: uporabniškoime@tretja.si

– ostalo pustite prazno

Za uspešno prijavo v omrežje eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji. Geslo si lahko spremenite na naslednji povezavi.

4. Pomoč in kontaktne osebe

Kontaktna oseba je Žilbert Tivadar, tel: (02) 250 40 57, kabinet RAI oz. pišite na: tretja.eduroam@gmail.com