Fotografije

III. gimnazija Maribor že četrto leto zelo dejavno sodeluje pri izjemni dobrodelni dejavnosti – krvodajalski akciji. Krvodajalske akcije se udeležujejo dijakinje in dijaki četrtih letnikov predšolske vzgoje in gimnazijskega programa.
Letos se je te plemenite akcije udeležilo kar 38 dijakinj in dijakov. 12 dijakov je bilo odklonjenih, kri pa je darovalo 26 dijakinj in dijakov. Kri lahko darujejo zdrave in polnoletne osebe. Na dan krvodajalske akcije dijaki nimajo pouka.
Pri pripravi, organizaciji in izvedbi te humanitarne akcije odlično sodelujemo z Območno organizacijo Rdečega križa Maribor, še posebej z gospo Tatjano Žižek, ki se ji osebno zahvaljujem za izjemno konstruktivno sodelovanje.
Lahko smo ponosni na svoje dijake. Ne samo v vzgojnem in izobraževalnem pomenu te besede, ampak tudi zaradi dejstva, da se dijaki odzovejo na tovrstne dejavnosti. Takšne in podobne dejavnosti krepijo humane in občečloveške vrednote kot so sočutje, solidarnost, sodelovanje, medsebojna pomoč, požrtvovalnost, razumevanje in občutek, da ljudje, ki so v stiski, niso sami.
Nekoč bomo morda mi v položaju, da bomo potrebovali to življenjsko pomembno tekočino. Ljudje smo zato na svetu, da se razumemo, poslušamo, spoštujemo in medsebojno pomagamo.
Odličen slovenski poet Tone Pavček je nekoč zapisal: »Ne da sovražiš, zato da ljubiš si na svetu!«

Spoštovane dijakinje in dijaki!
Za vašo pripravljenost pomagati bolnim in poškodovanim ljudem ter reševati življenja se vam najlepše zahvaljujemo.

Koordinator krvodajalske akcije na III. gimnaziji Maribor: mag. Dušan Rojko


V Sloveniji  je darovanje krvi prostovoljno, anonimno in brezplačno že od leta 1953. Krvodajalstvo je humano dejanje, s katerim zdrav človek daruje del sebe, da bi pomagal drugemu. III. gimnazija Maribor že četrto leto sodeluje pri tej izjemni dobrodelni dejavnosti. Udeležujejo se je dijaki in dijakinje četrtih letnikov gimnazije in predšolske vzgoje.
Letos se je 24. januarja krvodajalske akcije udeležilo 38 dijakinj in dijakov. 12 dijakov je bilo žal odklonjenih, kar 26, med katerimi sem bila tudi sama, pa smo uspešno darovali svojo kri. Te dobrodelne akcije smo se lahko udeležili polnoletni ter seveda zdravi dijaki.
Občutki ob vstopu v bolnico so bili mešani, ki pa so se takoj izboljšali s sprejemom prijaznega osebja. Na začetku so nas vpisali v register in izpolnili smo vprašalnik. Takoj za tem smo odšli do ene od sester, kjer nam je preverila krvni tlak in kri. Za tem smo počakali nekaj minut, da smo prišli na vrsto. Odvzem polne krvi je trajala približno 5 do 10 minut, odvzeli pa so 450 ml krvi, kar je največ 13% celotnega volumna krvi. Kri se je zbirala v zaprt sistem plastičnih vrečk. Z darovanjem krvi krvodajalec pomaga več bolnikom, bolnik pa prejme samo tisti del krvi, ki ga resnično potrebuje.
Po odvzemu krvi so nam mesto vboda tesno povili. Priporočili so nam da povoj obdržimo vsaj še dve uri. Takoj po odvzemu so nas prijazno povabili v jedilnico, kjer je že dišalo po kranjski klobasi. Tudi za vegetarijance je bilo poskrbljeno. Postregli pa smo si tudi lahko različne sokove, kavo in čaj.
Vsak, ki je daroval kri, je lahko na sebe izjemno ponosen. Bistvo našega življenja je v pomočii drugim. Nikoli ne veš,  kdaj ti potrebuješ pomoč.
Po besedah angleškega pisatelja in pesnika Aldousa Huxleya: »Dobro je tisto, kar združuje.«

Žanet Krajnc, 4. f

 

Oznake: