III. gimnazija Maribor že peto leto sodeluje pri izjemni dobrodelni dejavnosti – krvodajalski akciji. Krvodajalske akcije se udeležujejo dijakinje in dijaki četrtih letnikov predšolske vzgoje in gimnazijskega programa. Letos se je te plemenite akcije udeležilo kar 52 dijakinj in dijakov.  Kri lahko darujejo zdrave in polnoletne osebe. Na dan krvodajalske akcije dijaki nimajo pouka.
Pri pripravi, organizaciji in izvedbi te humanitarne akcije odlično sodelujemo z Območno organizacijo Rdečega križa Maribor, še posebej z gospo Tatjano Žižek. Lahko smo ponosni na svoje dijake. Ne samo v vzgojnem in izobraževalnem pomenu, ampak tudi zaradi dejstva, da se dijaki odzovejo na tovrstne dogodke. Takšne in podobne dejavnosti krepijo humane in splošne družbene vrednote, kot so sočutje, solidarnost, sodelovanje, medsebojna pomoč, požrtvovalnost, razumevanje in občutek, da ljudje, ki so v stiski, niso sami. Nekoč bomo morda tudi mi v položaju, da bomo potrebovali to življenjsko pomembno tekočino. Ljudje smo zato na svetu, da se razumemo, poslušamo, spoštujemo in medsebojno pomagamo.
Spoštovane dijakinje in dijaki!
Za vašo pripravljenost pomagati bolnim in poškodovanim ljudem ter reševati življenja se vam najlepše zahvaljujemo.

Koordinator krvodajalske akcije na III. gimnaziji Maribor
mag. Dušan Rojko

KRVODAJALSKA AKCIJA

V četrtek, 23. 1. 2020, je v UKC Maribor potekala krvodajalska akcija III. gimnazije Maribor, ki so se je udeležili polnoletni dijaki naše šole. Na začetku so izpolnili vprašalnik, nato so si s pomočjo naprave izmerili krvni pritisk in srčni utrip. Zdravnica jim je vzela vzorec krvi in s pomočjo indikatorjev ugotovila krvno skupino. Opravili so pregled, kjer so jim povedali, ali lahko darujejo kri. Dijaki so svojo prvo izkušnjo darovanja krvi opisali kot enkratno in zanimivo. Hkrati so priznali, da jih je bilo sprva malo strah. Na koncu so si postregli s piškoti, sadjem, klobaso in pijačo.

Vsem darovalcem se iskreno zahvaljujemo za nesebično pomoč in verjamemo, da bo darovana kri nekomu rešila življenje.

Kaja Pučko, 4. a
Predsednica DS III. gimnazije Maribor

 

Oznake: