Mladinsko kulturno umetniško društvo Jože Kerenčič Maribor
Društvo združuje dijake, profesorje in delavce III. gimnazija Maribor. Osnovni namen društva je razvijanje kulturnih dejavnosti, spodbujanje kulturne ustvarjalnosti in posredovanje kulturnih dobrin čim širšem krogu mladine in občanov. Društvo deluje v skladu s statutom, ki je bil sprejet leta 1997.Društvo je bilo ustanovljeno leta 1976. Od takrat skrbi za množičnost in kulturne aktivnosti na šoli. V ospredju sta predvsem glasbena in gledališka dejavnost. Društvo je organiziralo številne gledališke predstave, glasbeno-literarne nastope, glasbeno dramske predstave, koncerte in druge prireditve, ki so bile predstavljene dijakom in širši javnosti. Izvedeni so bili tudi nastopi pevskega zbora v tujini.

Sekcije društva:

  • Glasbena – Zbor (zborovodkinja Jana Kovačec, prof.), vokalna skupina (mentorica Jana Kovačec, prof.)
  • Gledališka – dramska (mentorici: Lidija Puklavec Petek, prof., Marija Lešer, prof.)
  • Glasbeno – literarna
  • Glasbeno – dramska (Alja Šulić, prof., Nevenka Gril Hameršak, prof., Irena Zapletal Ribarič, prof., Jana Kovačec, prof., Katja Stošič, prof.)
  • Likovna  (Katarina Goričan Pokrivač, prof.)
  • Fotografsko – filmska
  • Plesna
  • Lutkovna
Pevski zbor

Pevski zbor

Dijakinje programa predšolska vzgoja prepevajo v dekliškem pevskem zboru, ki ga vodi prof. Jana Kovačec. Vaje imajo enkrat tedensko, pred nastopi pa tudi pogosteje. Zbor se vsako leto predstavi na priložnostnih šolskih prireditvah in majskem koncertu, sodeluje pa tudi na občinskih in medobmočnih revijah mladinskih pevskih zborov. Zbor izvaja raznovrsten program umetnih skladb domačih in tujih skladateljev, pa tudi priredbe ljudskih in zabavnih pesmi.

I

I

I

I

Dramska skupina

Dramska skupina

Gledališko delovanje na III. gimnaziji ima že precej dolgo tradicijo. Vsako leto ob kulturnem prazniku pripravi naša gledališka skupina premiero. Nato pa sledijo ponovitve predstav ob najrazličnejših priložnostih.

Vendar delovanje naših gledališčnikov ni kar tako. Zaradi pouka, ki poteka v dveh izmenah, in pomanjkanja prostora so vaje v učilnicah naše gimnazije in v sejni sobi na Pedagoški fakulteti. Se čudite? Dijaki zatrjujejo, da je prijetno, sproščeno, prijazno in nadvse zabavno. Pri svojem delu spoznavajo prvine gledališke igre, zakonitosti gledališkega govora in nastopa, hkrati pa se med njimi razvijajo tanke, a trdne vezi prijateljstva. In te so gotovo enako pomembne ali celo pomembnejše od samega gledališkega delovanja, ali ne? Nastopi naših gledališčnikov so vsako leto nagrajeni z gromkim ploskanjem gledalcev.

Mentorici gledališke skupine:
Marija Lešer, prof. in Lidija Puklavec-Petek, prof.

Kaj nam pomeni gledališče?


Dramska skupinaZa nas je ogled gledališke predstave nekaj svečanega. Ob vstopu v Talijin hram, ki velja za živo umetnost, opazimo lepo in urejeno oblečene ljudi. Med njimi močno prevladuje število starejših, mladi pa si tovrstne predstave ogledajo zelo redko, kar se nam zdi škoda. Ob gledanju predstave, pa naj bo to drama, balet ali opera, se sprostimo, in včasih tudi začutimo umetniško ustvarjalnost nastopajočih in avtorja dela. V gledališču lahko namreč spoznamo stvari, ki jih v vsakdanjem življenju prezremo. Mogoče je to tisto, kar nas vabi v gledališče, saj nikoli ne vemo, kaj naj pričakujemo od predstave.

Če bi v gledališče zahajalo več mladih ljudi, bi se iz gledališkega dela lahko tudi kaj naučili. Kljub temu pa bo gledališče za nas ostalo kraj, ki ga bomo z veseljem obiskovali in uživali v njegovem umetniškem čaru.

Jani Glavar, Mia Novak in Branka Pohorec