Fotografije

Osem naših dijakinj 4. letnika programa predšolska vzgoja in dva učitelja so se 17. septembra 2022 odpravili na mobilnost na Švedsko, v mesto Malmo, v sklopu projekta Erasmus+. Njihova mobilnost je trajala dva tedna. Da je vse potekalo tako, kot smo načrtovali, so poskrbeli naši projektni partnerji EU Mobility Sverige.

V času trajanja mobilnosti so dijakinje opravljale praktično usposabljanje z delom v švedskih vrtcih, medtem ko sta učitelja ob vlogi spremljevalcev pet dni spremljala še delo švedskih vzgojiteljev (senčenje na delovnem mestu). Prav vsi udeleženci so opazili velike razlike med slovenskimi in švedskimi vrtci ter se seznanili z različnimi oblikami in metodami dela, ki jih v naših vrtcih večinoma še ni opaziti. Razlika je predvsem v tem, da je delo tamkajšnjih vzgojiteljev projektno osnovano, da posamezne projekte zastavljajo glede na to, kaj otroke zanima, in da projekti trajajo do dva meseca. Razlika je tudi v prostorih, saj ima vsaka skupina otrok vsaj eno večjo igralnico in več manjših prostorov, ki so namenjeni likovnemu in glasbenemu ustvarjanju, gledališču, bralnim kotičkom, prosti igri ipd. Prav tako je razlika tudi v številu vzgojiteljev v posamezni skupini, saj so npr. v skupini 26 otrok štirje vzgojitelji. Predvsem pa je veliko presenečenje bilo, da otroci od 1. do 3. leta spijo zunaj, tudi pozimi, razen v primerih, ko temperatura pade pod -14 °C. V švedskih vrtcih je tudi veliko otrok iz različnih kulturnih okolij, katerih materni jezik ni švedščina, zato za premagovanje jezikovnih preprek skoraj vsi vzgojitelji uporabljajo znakovni jezik, kar manjša stisko otrok. Veliko zanimanje udeležencev je pritegnil vrtec na prostem, ki skupinam iz mestnih vrtcev omogoča preživeti dan v naravi.

Kot zelo pozitivno izkušnjo udeleženci izpostavljajo izobraževanja, ki so jih vodje pedagoških enot mesta Malmo (Malmö stad) za njih izvedli. Tako so imeli priložnost videti, kako vzgojitelje pri uresničevanju projektov podpirajo in jim pomagajo glasbeniki, preizkusili so se v izkustveni učilnici, kjer je pedagoška vodja predstavila, kako izvajajo delavnice za vzgojitelje, kako jim pomagajo pri njihovih zastavljenih projektih, kako razvijajo posamezne ideje ter tudi kako z otroki izvajajo evalvacije posameznih projektov. Ob tem se je vsem vtisnila v spomin misel ge. Jenny, ki je rekla: »Raziskujte, bodite radovedni, bodite kot otroci, ker le tako boste dali otrokom največ!«

Udeleženci so v svojem prostem času raziskovali mesto Malmo, si ogledali različne muzeje, se odpravili raziskovat Kullaberg klife ter glavno mesto Danske, Kopenhagen. Vse prehitro je prišla sobota, 1. oktober, ko so se morali posloviti in se vrniti v Slovenijo.

Kako so doživele naše dijakinje mobilnost, slikajo njihove misli in navdušenje:

»Na mobilnosti, ki sem se je udeležila, sem pridobila veliko novih idej in izkušenj. Nekatere ideje bom odnesla v Slovenijo in jih vključila v svoje delo v domačem vrtcu. Všeč mi je bilo videti drugo kulturo, ki je drugačna od naše. Hvaležna sem, da sem se lahko udeležila mobilnosti in na Švedsko bom imela vedno zelo lepe spomine«, je zapisala  dijakinja Lora.

»Izkušnja z mobilnostjo mi bo ostala v zelo lepem spominu, saj je bilo vse dobro organizirano. Prav tako smo se v skupini zelo dobro razumeli in tudi profesorja sta bila super. Predvsem so se mi v spomin vtisnili švedski vrtci in njihov način dela, ki se zelo razlikuje od našega. Presenetila me je tudi prijaznost in odprtost ljudi do drugih. Domov sem odnesla veliko prijetnih spominov in izkušenj«, je misli strnila dijakinja Timoteja.

»Moja izkušnja z mobilnostjo je bila, kot sem predvidevala, nepozabna. V kratkem času sem spoznala veliko novih ljudi, spoznala sem še druge metode dela, ki jih uporabljajo v vrtcih, ter se ob tem naučila še nekaj o sebi. Čas na Švedskem je ob spoznavanju kulture in učenju različnih metod, ki nam bodo pri našem šolanju in naši poklicni poti prišle še zelo prav, ter seveda ob hitrem tempu dela v vrtcih hitro minil«, meni dijakinja Tjaša.

 

Oznake: