V sklopu projekta Erasmus+ VET sem se udeležila strukturiranega tečaja za učitelje v Firencah, in sicer v okviru šole Europass Teacher Academy. Tečaj je potekal od 20. do 25. marca 2023. Naslov tečaja je bil Environmental Stewardship: How to reconnect with nature. Bilo nas je trinajst udeležencev iz različnih držav, in sicer iz Poljske, Hrvaške, Romunije ter iz rajskega otoka Reunion (spada pod Francijo). Prav tako smo imeli dva udeleženca iz Nemčije, ki sta bila pravzaprav Irka in Anglež in sta skrbela, da je bil naš tečaj hkrati še tečaj angleščine. Bili smo pisana druščina, vzdušje je bilo zelo sproščeno in prijetno.

Sama vsebina tečaja je bila namenjena zavedanju okoljske problematike ter razmišljanju, kako lahko vsak izmed nas stori nekaj za čisto okolje. Kot del reševanja teh težav so bili izpostavljeni tudi vrtovi v mestih, torej tudi naš šolski vrt.

Vsak dan smo imeli nekaj teoretičnih tem, ki so bile podkrepljene s praktičnimi primeri. Sledile so aktivnosti, v katerih smo potem aktivno sodelovali vsi udeleženci, najprej v manjših skupinah, nato pa še v okviru debat. Popeljali so nas tudi po firenških vrtovih in pokazali, da v vsakem mestu ali na balkonu lahko raste kaj za pod zob. V temnih vlažnih kleteh pa lahko gojimo celo svoje gobe.

Zadnji dan smo si izdelali še nekaj domačih kozmetičnih proizvodov, ki so do kože in okolja prijaznejši, saj ne vsebujejo strupenih kemikalij.

Prav tako smo imeli tudi nekaj prostega časa,  zato sem si lahko dodobra ogledala Firence (zibelko renesanse). Zame, ki učim zgodovino, ima to še večji pomen. Bilo je prav neverjetno videti vse te zgodovinske stavbe, ki so bile v lasti družine Mediči, in umetniška dela, ki sem jih prej gledala le v šolskih učbenikih.

Dobila sem številna nova znanja, ideje in poznanstva. Veliko stvari, ki so nam jih pokazali, bom lahko uporabila pri zeliščarskem krožku in še z večjim veseljem pomagala pri našem šolskem vrtu, saj se sedaj še bolj zavedam njegovega pomena.

Ob koncu tečaja lahko rečem, da je bila izkušnja neprecenljiva!

Barbara Škafar, prof.

Fotografije

 

Oznake: