Na III. gimnaziji Maribor že tretje leto sodelujemo s šolo Shotoku Gakuen Junior & Senior High School iz Tokia v projektu z naslovom Japonska in Tretja.

V času šolanja na daljavo smo se v soboto, 12.12.2020, ob 10. uri po našem času, že drugič letos preko aplikacije ZOOM povezali z dijaki iz Tokia. Tokrat smo se na obeh straneh virtualne povezave seznanili z nekaterimi novimi člani projektne skupine, saj so nekateri stari člani že zaključili šolanje tako tam kakor tudi na naši šoli. V projektu sodelujejo naslednje dijakinje in dijaki III. gimnazije Maribor: Lea Hazak, Žiga Kozel, Klemen Novak, Ana Šömen, Anej Virtnik in profesorice Karmen Peršak, Jasna Ul Može in Simona Pečnik Posel.

Na predlog naših partnerjev z Japonske smo srečanje posvetili pogovoru o tradicionalnih decembrskih običajih in pripravah nanje ob sklepu koledarskega leta, razlikah in podobnostih pri praznovanju božiča in novega leta. Ker v projektu sodeluje tudi dijakinja naše šole, ki prihaja iz Kazahstana, smo lahko primerjali navade Japonske, Kazahstana in Slovenije, kar je še povečalo zanimivost našega srečanja.

Ugotovili smo, da se po tradiciji praznovanja vse tri države precej razlikujejo, vendar pa v kontekstu kulturne globalizacije v novejšem času razlike postajajo vse manjše.

Zelo nas veseli, da smo v tem kriznem času s pomočjo novih tehnologij ohranili in še celo okrepili stike z daljno šolo na Japonskem.

Simona Pečnik Posel, koordinatorica projekta

 

Fotografije

 

Oznake: